CLNR

LOGO CNLR_RO_WHITE

Companiile și instituțiile publice responsabile sunt invitate să se înscrie în Competiția Achiziții sustenabile. Premiile cu impact social și de mediu 2022

Competiția Achiziții sustenabile. Premiile cu impact social și de mediu 2022 are ca scop stimularea companiilor și instituțiilor publice să achiziționeze produse cu impact social și de mediu și vizează achizițiile cu clauze sociale sau de mediu, pe care acestea le-au derulat în ultimii ani.

Perioada de desfășurare a competiției este 15 noiembrie 2022 – ianuarie 2023, și include următoarele etape:

 • Lansare competiție – 15 noiembrie 2022
 • Înscriere în competiție – 15 noiembrie – 15 decembrie 2022
 • Selecția câștigătorilor – 15 – 23 decembrie 2022
 • Anunțarea și premierea câștigătorilor – ianuarie 2023

Companiile și instituțiile publice care doresc să participe la competiție, se pot înscrie în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie a.c., prin completarea formularului online disponibil AICI.

Categoriile la care se pot înscrie sunt:

 • Achiziții cu impact social
 • Achiziții cu impact de mediu
 • Strategie cu impact social și de mediu

Un premiu special va fi acordat și pentru inovare în domeniul achizițiilor responsabile.

Selecția câștigătorilor se va face în perioada 15 – 23 decembrie 2022. În această etapă,aplicațiile vor fi revizuite, pentru început, de echipa de organizare, pentru verificarea respectării condițiilor prevăzute în regulamentul competiției și, apoi trimise juriului specializat format din: reprezentanți ai mediului de afaceri, autorități publice cu experiența în achiziții publice, echipa de management a proiectului Achiziții cu impact social si de mediu, reprezentanți ai mediului academic.

 • László Borbély, Consilier de stat al primului ministru al României pe tema dezvoltării durabile și profesor asociat la Academia de Științe Economice București,
 • Ancuța Vameșu, Președinte RISE România și membru fondator AFIN,
 • Oana Groșanu, Director Executiv Ambasada Sustenabilității în România,
 • Adelina Dabu, Head of Public Affairs, Confederația Patronală Concordia,
 • Alin Izvoran, Expert achiziții publice, Project Manager în cadrul programului E.L.E.N.A. (European Local Energy Assistance),
 • Claudia Petrescu, Cercetător Centrul pentru Legislație Nonprofit,
 • Dacian Cosmin Dragoș, Co-director al Centrului de Studii privind Buna Guvernare.

În ianuarie 2023, câștigătorii vor fi anunțați și premiați.

Regulamentul competiției este disponibil AICI.

Competiția are loc în cadrul proiectului Achiziții cu impact social și de mediu derulat de Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj și Asociația Ateliere fără Frontiere cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul își propune să răspundă problemei implementării extrem de reduse a prevederilor legislative privind achizițiile rezervate, achiziții cu clauze sociale și achiziții verzi în achizițiile publice, precum și în cele realizate de companii. Scopul este să creasca nivelului de implementare a achizițiilor cu impact social și de mediu la nivelul instituțiilor publice și al companiilor, în vederea îmbunătățirii incluziunii sociale a persoanelor din grupurile vulnerabile, inclusiv tineri și romi, și a calității vieții populației prin reducerea efectelor negative asupra mediului.

Competiția este organizată în cadrul activităților A6 Competiție pentru achiziții cu impact social și de mediu pentru mediul de afaceri și A7 Competiție pentru achiziții cu clauze sociale și de mediu pentru administrația publică. Cele două activități sunt completate de A8 Gala de premiere a autorităților publice și companiilor care realizează achiziții cu clauze sociale și de mediu, în cadrul căreia va avea loc premierea instituțiilor publice și companiilor care realizează cele mai multe astfel de achiziții.