Raportul prezintă o serie de concluzii referitoare la programele de incubare și de accelerare destinate afacerilor sociale la nivel local și național, obținute în urma Raportului Modelul de incubare socială din România realizat de CLNR.
În România, incubatoarele de afaceri sociale sunt încă într-un stadiu incipient de dezvoltare, însă acceleratoare care să ofere sprijin pentru dezvoltarea de noi produse, servicii și modele de afaceri sunt inexistente. Serviciile și oportunitățile oferite de aceste programe sunt foarte puțin adaptate nevoilor antreprenorilor sociali. Aceștia beneficiază cel mai des de consiliere și mentoring, instruire de bază în antreprenoriat, networking, finanțare din fonduri europene sau private. Atelierele de învățare 360⁰, generare de idei de business, conectare internațională sau etica în afacerile sociale, sunt foarte rare. În același timp, accesul la împrumuturi bancare, programe de garanții, fonduri de împrumut, sprijinul pentru pentru respectarea reglementărilor în vigoare, lipsesc cu desăvârșire.
Printre motivele care stau la baza acestei slabe dezvoltări se regăsesc lipsa unor surse de finanțare permanente și continue, dar și nivelul ridicat al birocrației care impune o anume rigiditate.
Deși s-au făcut unele progrese pentru reglementarea activității întreprinderilor sociale, legislația conexă care să ajute la creșterea capacității sectorului este insuficient dezvoltată sau implementată. Inițiativele publice de dezvoltare a sectorului sunt concentrate pe dezvoltarea de întreprinderi sociale ca instrumente de incluziune pe piața muncii a persoanelor din grupurile dezavantajate și de creștere a ocupării.
Raportul concluzionează că afacerile sociale au nevoie de finanțare adecvată, atât la înființare, cât și în etapele ulterioare acesteia, dar și de o gamă mai diversă de servicii de incubare și accelerare, care să le sprijine în dezvoltarea eficientă a activității și în îndeplinirea obiectivelor.
Acest Raport a fost dezvoltat în cadrul proiectului Social entrepreneurship in local communities.
Documentul poate fi consultat aici.
Policy brief-ul Incubarea socială, o nevoie pentru dezvoltarea afacerilor sociale în România
- Posted by: admin
- Categories: Noutăți "Finanțări publice pentru ONG", Noutăți "Issue monitoring", Noutati antreprenoriat social, Publicatii CLNR