Program pilot de consolidare a capacității profesioniștilor care oferă servicii de educație femeilor de etnie romă
Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit organizează în perioada 25-28 iulie 2022, un program pilot de consolidare a capacităților profesioniștilor care oferă servicii de educație formală și non-formală femeilor de etnie romă. Activitățile acestuia se vor desfășura în format hibrid, o parte din sesiunile de formare având loc în satul Vizurești, comuna Ciocănești, județul Dâmbovița, iar celelalte on-line.
Astfel, 10 participanți din județul Dâmbovița și din împrejurimi vor beneficia de cursuri de formare privind modalitățile de creare și implementare a unor programe educaționale eficiente pentru integrarea femeilor rome. Sesiunile se adresează profesioniștilor care oferă servicii de educație formală și non-formală femeilor de etnie romă din cadrul organizațiilor nonguvernamentale care acționează la nivel local sau din cadrul autorităților publice locale, dar și altor profesioniști care oferă servicii femeilor rome.
Programul de formare are la bază platforma de E-learning dezvoltată în cadrul proiectului PROMA – Promoting the integration of Roma women, și include sesiuni tematice cu privire la:
- autocunoaștere și creșterea eficienței personale,
- stabilirea priorităților în viață, a scopurilor și obiectivelor personale,
- definirea și explicarea conceptelor de rasă și etnie,
- istoria minorității rome din România,
- abordări de politică publică pentru incluziunea femeilor rome,
- tehnici de formare precum și stabilirea unei relații bazate pe încredere cu participantele la training,
- bune practici în programele de educație adresate adulților.
Participanții vor primi un certificat de participare și vor benefica de decontarea cheltuielilor de transport. Persoanele interesate sunt rugate să trimită un CV și un scurt e-mail de prezentare a activității pe care o desfășoară, la adresa adriana.iordache@clnr.ro, menționând numele programului în subiectul e-mailului, până la data de 23.07.2022.
Agenda draft a sesiunii de formare poate fi vizualizată AICI.
Tot pe 25 iulie a.c., va avea loc la Vizurești, un eveniment de multiplicare în care vor fi prezentate concluziile Raportului național pentru identificarea nevoilor fetelor și femeilor rome, în legătură cu educația, platforma de e-learning adresată persoanelor care oferă servicii educaționale femeilor Rome, și nevoie femeilor rome și ale persoanelor care oferă servicii educaționale în comunitatea locală. Vedeți AICI agenda.
Programul pilot de consolidare a capacității profesioniștilor care oferă servicii de educație femeilor de etnie romă și evenimentul de multiplicare fac parte din activitățile proiectului PROMA – Promoting the integration of Roma women implementat de Asociaţia Centrul pentru Legislație Nonprofit (România), SYMPLEXIS (Grecia), Citizens Association for Support of Marginalized Groups – Roma Resource Center Skopje (Republica Macedonia de Nord), Magenta Consultoria Projects Sl (Spania) și BK Consult GbR (Germania), și cofinanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.