Centrul pentru Legislație Nonprofit a organizat pe 30 iunie 2022, evenimentul online Noi provocări pentru achizițiile sociale și de mediu. Măsuri propuse prin Planul European de Acțiune pentru Economia Socială și răspunsul României.
În cadrul acestuia au fost diseminate rezultatele proiectului Social Entrepreneurship in Local Community (SELC), implementat de parteneri internaționali cu experiență în domeniul economiei sociale, incubării afacerilor sociale și crowdfundingului.
Proiectul a inclus o componentă inovatoare de training și învățare, bazată pe principiile design thinking și human-centred design în vederea creșterii motivației și îmbunătățirii sprijinului acordat adulților cu inițiative antreprenoriale pentru înființarea de întreprinderi sociale și consolidarea coeziunii sociale în comunitățile locale.
Astfel, în urma celor 31 de luni de implementare, au fost dezolvate resurse și materiale utile pentru antreprenorii sociali aflați la început de drum, dar și pentru organizațiile europene, care sprijină dezvoltarea ecosistemului antreprenoriatului social.
Cele mai relevante rezultate ale proiectului:
- Dezvoltarea unui model integrat și inovator de incubare a business-urilor sociale pentru a ajuta viitorii antreprenori să fondeze afaceri cu impact social puternic în comunitățile lor. Modelele de incubare au fost limitate în România din cauza surselor de finanțare prin POCU (POSDRU).
- 60 de adulți cu inițiative antreprenoriale, implicați în sesiunile de instruire privind antreprenoriatul social.
- Dezvoltarea unei platforme de crowdfunding www.wegrowideas.eu – instrument de finanțare alternativ și inovator pentru afacerile sociale.
Platforma cuprinde resurse utile în domeniul antreprenoriatului social și resurse utile despre cum îți poți dezvolta și finanța propria campanie de crowdfunding.
Alte teme dezbătute de reprezentanți ai rețelelor naționale și europene, întreprinderilor sociale și ONG-urilor prezenți la eveniment au inclus: obiectivele Planului European de Acțiune pentru Economia Socială, propunerile României pentru implementarea acestuia, măsurile de stimulare a achizițiilor sociale la nivel european, rolul și importanța achizițiilor sociale în dezvoltarea economiei sociale, nevoile întreprinderilor sociale pentru a se dezvolta.
Printre speakeri s-au regăsit Dorotea Daniele, Managing Director și Senior Expert – Diesis Network și Victor Meseguer, Director – Social Economy Europe și Ancuța Vameșu, Președinte – RISE România.
Proiectul Antreprenoriat Social în Comunități Locale – SELC, a fost cofinanțat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, și implementat de Diesis Network, Centrul pentru Legislație Nonprofit, SYNTHESIS, Fundația Danis, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă și Materahub.