CLNR

LOGO CNLR_RO_WHITE

Serviciu de monitorizare legislativa pentru ONGuri

Salutare!

În ultima perioadă am fost toți într-o stare de alertă continuă și cu ochii țintă pe schimbările legislative. Ne-am lovit de multe ori de un zid legislativ. Ca să putem vorbi de performanță, schimbare, advocacy, societatea civilă trebuie să depășească haosul legislativ. Uneori parcă nici nu am mai avut energia și timpul să ne dedicăm 100% proiectelor pe care le inițiem în organizațiile noastre din cauza aceasta. Așa că venim cu o veste bună.

Împreună cu colegii mei am lucrat în ultima perioadă la un proiect ambițios și foarte util. O platformă modernă de monitorizare legislativă gratuită, destinată organizațiilor non-guvernamentale din România și profesioniștilor din domeniul de advocacy. În acest demers folosim platforma de monitorizare Issue Monitoring dezvoltată de către Centrul pentru Monitorizarea Politicilor Publice și Wise Solutions Development.

De acum, veți fi conectați la procesul decizional, anticipa schimbările sau influența deciziile legislative. Echipa noastră de la Centrul pentru Legislație Non-profit vă vor ține la curent cu ce mai zic și ce mai fac aleșii noștri din Parlament sau din Guvern prin această platformă de informare, alertare și monitorizare. Ca să vă fie mai ușor să vedeți toate propunerile legislative, am împărțit inițiativele pe trei domenii: Reglementarea ONG, Finanțarea ONG și Transparență.

Ce monitorizăm?

1. Transparență. În cadrul acestui domeniu sunt monitorizate propunerile legislative legate de transparență decizională, accesul la informațiile de interes public și dialogul social.

2. Reglementare ONG. Acest domeniu cuprinde inițiativele legislative de modificare a OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații precum și inițiative din domeniul protecției sociale a persoanelor vulnerabile, prevenirea și combaterea spălării banilor, economie socială, achiziții publice, etc.

3. Finanțare ONG. Acest subdomeniu acoperă propunerile legislative care propun modificarea legii nr 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, fonduri externe nerambursabile, contractare socială și reglementări speciale privind finanțarea din surse publice. Am identificat și câteva propuneri legislative de modificare a Codului Fiscal care vor influența direct metodele de finanțare și de raportare a organizațiilor neguvernamentale.

Cum monitorizăm?

Ne place să spunem ca echipa noastră este mereu cu ochii pe ei! Noi urmărim instituțiile statului, de la cum lucrează membrii Comisiilor permanente din Parlament, până la dezbaterile din plenul Senatului sau al Camerei Deputaților; de la discuțiile și dezbaterile din ministere până la ședința de Guvern și până la publicarea actelor în Monitorul Oficial. Mai mult, ne uităm și la știri să vedem ce mai spun aleșii noștri în spațiul public. Când vedem ceva de interes, punem mâna pe un calculator și vă trimitem în cel mai scurt timp o alertă în care vă spunem ce s-a întâmplat. Astfel, veți fi primii care află ce mai e nou. O dată pe săptămână o sa vă trimitem și un raport în care să vă zicem, pe scurt, ce s-a întâmplat săptămâna trecută.

Super, vreau să mă înscriu. Cum mă abonez?

Dacă sunteți interesați de serviciile noastre de monitorizare și vreți să fiți întotdeauna la curent cu noutățile legislative pe domeniile menționate, puteți completa formularul de înregistrare de AICI.

Pentru mai multe detalii sau nelămuriri, scrieți-ne la ioana.ene@clnr.ro și colega noastră, Ioana Ene vă va răspunde în cel mai scurt timp.

Această platformă face parte din proiectul nostru numit: „Îmbunătățirea cadrului juridic privind finanțarea publică a organizațiilor neguvernamentale” finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă.

 

Cum vi se pare?

Octavian Rusu

Fondator Issue Monitoring

 

####

Centrul pentru Legislație Non-profit Centrul este o organizație non-profit, neguvernamentală lansată în cu scopul de a oferi o informare corectă și răspunsuri clare cu privire la aspectele juridice cu care se confruntă asociațiile și fundațiile în activitatea lor curentă. Asociația a creat o platformă de resurse pentru organizațiile nonguvernamentale (www.legiong.ro) și a dezvoltat un parteneriat pentru serviciul de monitorizare a deciziei publice (www.issuemonitoring.ro).