CLNR

LOGO CNLR_RO_WHITE

CLNR publică raportul de sinteză al audierii publice privind simplificarea și debirocratizarea procedurilor de organizare și funcționare a organizațiilor neguvernamentale

Audierea publică privind simplificarea și debirocratizarea procedurilor de organizare și funcționare a organizațiilor neguvernamentale organizată de Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit (CLNR) pe 17 mai 2023, a reunit peste 50 de reprezentanți din domeniul non-profit, juridic și administrație publică. Cele 15 depoziții depuse au fost analizate de comisia de Experți alcătuită din – Av. Petre Matei, Av. Cristinel Buzatu, și Av. Radu Mititean și au fost sintetizate într-un raport.

Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale care și-au exprimat punctul de vedere și opinia în procedura audierii publice, doresc îmbunătățirea cadrului legal privind asociațiile, fundațiile și federațiile. Cele mai esențiale modificări sunt strâns corelate cu procedura de înființare  a  unei  organizații,  de  modificare  a  actelor  constitutive,  dar  și  a  temelor complementare  și  adiacente,  precum:  activitatea  economică,  funcționarea  organelor  de conducere și administrare, statutul de utilitate publică, accesul la informații cu privire la sectorul neguvernamental, organizarea internă a ONG-urilor, dar și procedura de dizolvare.

Vă invităm să răsfoiți aici raportul de sinteză

Audierea publică s-a desfășurat în cadrul proiectului Reducerea presiunii administrative și digitalizarea procesului de înființare, organizare și funcționare a organizațiilor neguvernamentale în România derulat de Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului îl reprezintă creșterea capacității și sustenabilității organizațiilor neguvernamentale prin promovarea unui cadru juridic favorabil și a unor instrumente utile bazate pe tehnologie pentru înregistrare, organizare și funcționare într-o perioadă de 18 luni. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. „Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.