CLNR

LOGO CNLR_RO_WHITE
Legislație ONG

PROCEDURI STANDARD

Această secțiune este dedicată procedurilor de înființare, modificare și dizolvare a unei organizații neguvernamentale, fiind o resursă esențială pentru cei interesați de acest domeniu. Aici veți găsi informații relevante cu privire la etapa extrajudiciară a înființării unei asociații, fundații sau federații, precum rezervarea denumirii ONG-ului, stabilirea unui sediu, întocmirea statutului și etapa judiciară.
De asemenea, veți găsi informații despre cum puteți modifica actele constitutive ale unei organizații și privind procedura de dizolvare și lichidare. Aceste informații se bazează pe cadrul legal privind asociațiile și fundațiile, respectiv OG nr.26/2000, precum și pe experiența noastră în domeniu.

Secțiunea dedicată legislației aplicabile ONGurilor este o resursă esențială pentru a înțelege și a respecta normele privind înființarea și funcționarea organizațiilor neguvernamentale, precum și alte domenii  conexe.

Aici veți găsi informații relevante pentru a fi la curent cu actele normative aplicabile acestui sector, precum reglementarea activității de voluntariat, finanțarea activităților non-profit de interes general, economia socială, sponsorizarea și alte subiecte adiacente. Secțiunea prezintă atât legislația primară, cât și secundară.

 

Secțiunea reprezintă un instrument valoros pentru organizațiile neguvernamentale, în special în cadrul demersurilor de advocacy derulate de acestea, oferindu-le acces în timp real la cele mai noi inițiative legislative relevante pentru activitatea lor.

Aici puteți afla informații despre inițiativele legislative discutate la nivelul Parlamentului și Guvernului, precum și despre acțiunile altor actori care afectează sectorul neguvernamental.

Folosind filtrele disponibile, puteți selecta și urmări doar acele inițiative care sunt relevante pentru domeniul dvs. de activitate, fiind astfel la curent cu ultimele noutăți legislative și putând urmări evoluția acestora.

Această secțiune oferă informații esențiale despre oportunitățile de finanțare disponibile pentru organizațiile neguvernamentale. Aici veți găsi informații atât despre finanțări interne, oferite de către instituțiile statului sau de donatori privați, cât și surse externe provenite de la instituțiile europene sau alți actori relevanți.

Această secțiune este actualizată zilnic, pentru a putea oferi organizațiilor neguvernamentale informații relevante, în timp util, astfel încât acestea să își poată susține activitățile.

 

Această secțiune cuprinde o serie de studii și rapoarte relevante pentru sectorul neguvernamental. Aici veți găsi atât rapoarte, cercetări și ghiduri realizate de către organizația noastră,  precum și publicații ale altor instituții și organizații relevante pentru sector. Aceste resurse care vizează atât organizarea și funcționarea organizațiilor neguvernamentale, cât și alte teme adiacente, precum finanțarea activităților non-profit și economia socială.

Totodată, pentru o experiență interactivă, secțiunea include și podcast-uri și webinarii care abordează subicte-cheie privind viața de ONG și cadrul legal.

 

Centrul pentru Legislație Nonprofit oferă servicii de consultanță juridică specializată în domeniul ONG, oferind soluții la diversele probleme de organizare și funcționare cu care se confruntă organizațiile neguvernamentale în activitatea curentă.

Serviciile de consultanță sunt destinate atât cetățenilor care doresc sprijin pentru a identifica forma de organizare sau pentru derularea procedurii de constituire, cât și organizațiilor neguvernamentale nou înființate sau care doresc consiliere juridică de specialitate.

Serviciile de consultanță juridică sunt oferite cu sprijinul unor consilieri juridici și avocați cu o experiență semnificativă în sectorul ONG din România.

Secțiune dezvoltată în cadrul proiectului Reducerea presiunii administrative și digitalizarea procesului de înființare, organizare și funcționare a organizațiilor neguvernamentale în România derulat de Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul materialului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.