CLNR

LOGO CNLR_RO_WHITE

Forumul Juridic ONG: advocacy pentru o societate deschisă

Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit organizează Forumul juridic ONG: advocacy pentru o societate deschisă. Evenimentul are loc pe 30 octombrie 2023, începând cu ora 10, la hotel Sheraton din Calea Dorobanți 5-7, București.

Într-o societatea democratică, organizațiile neguvernamentale au un rol central în promovarea valorilor civice, ale democrației și statului de drept, prin monitorizarea autorităților publice și în influențarea politicilor publice adoptate de acestea. În cadrul acestui eveniment, ne propunem să creem un cadru de discuție cu privire la cele mai importante subiecte de advocacy pentru sectorul ONG din Romania. Ne propunem să facem schimb de idei și de experiențe, urmând ca la final să adoptăm câteva poziții comune ale sectorului, care vor putea face ulterior obiectul unor campanii de advocacy.

În prima parte a evenimentului vom vorbi despre demersul de advocacy pentru îmbunătățirea cadrului legal privind organizarea și funcționarea ONGurilor, realizat de CLNR, alături de alte organizații neguvernamentale, precum și despre resursele juridice pe care le oferim acestora.

Această sesiune introductivă va fi urmată de o serie de ateliere paralele, care vor aduce în prim-plan,  atât teme transversale, precum participarea ONG-urilor la procesul decizional, relația cu autoritățile publice, și implicarea ONG-urilor în litigii pentru protejarea unui interes general sau protecția persoanelor din grupuri vulnerabile, precum și ateliere tematice, care vor aborda subiecte legate de politicile publice din anumite sectoare de activitate, precum perspectiva societății civile cu privire la statul de drept în România, îmbunătățirea gradului de respectare a legislației privind protecția mediului și reforma în domeniul incluziunii sociale.

Evenimentul va reuni reprezentanți ai societății civile și ai instituțiilor publice, precum și decidenți și profesioniști în domeniul juridic.

Pentru a vă înscrie la eveniment, vă rugăm să completați formularul disponibil la acest link https://bitly.ws/XzoA, până pe 29 octombrie a.c.

Evenimentul marchează încheierea proiectului Reducerea presiunii administrative și digitalizarea procesului de înființare, organizare și funcționare a organizațiilor neguvernamentale în România, derulat de Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit cu finanțare prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului îl reprezintă creșterea capacității și sustenabilității organizațiilor neguvernamentale prin promovarea unui cadru juridic favorabil și a unor instrumente utile bazate pe tehnologie pentru înregistrare, organizare și funcționare. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. „Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitive și incluzivă”.