CLNR

Mentoratul în antreprenoriat

Mentoratul reprezintă o resursă utilă în procesul educațional și training. Conform Barometrului afacerilor de tip start up, realizat de Ernst &Young în anul 2019, mentoratul si discutiile cu alti antreprenori reprezintă principala sursă de învățare pentru antreprenorii aflați la început de drum.

Mentoratul este un proces cu multiple beneficii la nivel personal și profesional, atât pentru persoana mentorată, cât și pentru mentor.

Mentoratul în domeniul business se referă la o relație între o persoană cu experiență în antreprenoriat (mentorul) și un viitor antreprenor sau un angajat (beneficiarul mentoratului). Schimbul de idei, experiențe, dar și potențialele conexiuni cu alți antreprenori, pot ajuta la buna dezvoltare a unui start-up.

În business, mentorii sunt în general persoane care au cunoștințe și experiențe care pot fi folosite pentru a ajuta viitori antreprenori să își dezvolte carierele prin dezvoltare personală și profesională. De cele mai multe ori sunt persoane resursă care se angajează într-o relație de mentorat pe termen lung. Mentorul trece informaţiile prin filtrul propriei experienţe, apoi transferă bune practici, construind împreună cu clientul și folosind resursele personale și profesionale de care dispune.

Ce sunt calitățile unui mentor?

  • Are disponibilitatea de a împărtăși abilitățile, cunoștințele și expertiza
  • Demonstrează o atitudine pozitivă și acționează ca un model pozitiv de rol
  • Este un bun coach și facilitator
  • Înțelege provocările și oferă un feedback constructiv
  • Catalizator pentru schimbare

Un business mentor ajută la personalizarea afacerii, prin transfer de know how și printr-o viziune integrată asupra business-ului. Mentorul nu îți spune CE să faci, ci îți arată CUM să faci, folosindu-te de propriile resurse și tinând cont de specificul business-ului.

În cadrul proiectului Incluziune și dezvoltare prin economie socială – IDEAL, în care Centrul Național pentru Legislație NonProfit (CLNR) este unul dintre parteneri, una dintre activități este oferirea de servicii de mentorat viitorilor antreprenori. Pentru că știm deja cât de importantă este această etapă, ne dorim să venim în sprijinul viitorilor antreprenori cu întâlniri de mentorat ce au ca scop îmbunătățirea planurilor de afaceri, definirea clară a pieței țintă, a produselor / serviciilor oferite și clarificări ale aspectelor ce țin de sustenbilitatea business-urilor.

Mai multe informatii despre proiectul Incluziune și dezvoltare prin economie socială – IDEAL puteți afla de aici: https://www.clnr.ro/project/incluziune-si-dezvoltare-prin-economie-sociala-ideal/