Raportul abordează tema riscurilor asociate prezenței online a tinerilor (cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani) și utilizării rețelelor sociale, în contextul post-pandemiei de Covid-19, în șase state europene: Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Italia și România. Mai precis, studiul analizează comportamentul online al tinerilor, atitudinile lor față de principalele riscuri identificate, factorii de risc, incidența manifestării riscurilor identificate, capacitatea de gândire critică, precum și alți factori relevanți. Mai mult, studiul explorează atitudinile tinerilor față de amenințări globale, precum pandemii, evenimente internaționale, conflictele armate, refugiați, precum și factorii de risc care amplifică propagarea știrilor false și a dezinformării. Scopul cercetării a fost acela de a identifica principalele riscuri asociate prezenței online a tinerilor, precum și factorii care facilitează sau inhibă manifestarea acestor riscuri, în vederea creării celor mai potrivite resurse educaționale pentru combaterea acestor amenințări.
Raportul se bazează pe date calitative și cantitative, colectate din cele șase state în perioada octombrie – decembrie 2022, respectiv printr-un sondaj online completat de 348 de tineri (16-30 de ani) și 30 de interviuri cu lucrători de tineret și formatori.
Cercetarea noastră confirmă faptul că tinerii petrec mult timp online, 86% dintre respondenți accesând zilnic internetul și tind să fie online în permanență. Prezența tinerilor online s-a intensificat în timpul pandemiei de Covid-19 și a fost menținută și după încheierea acesteia. Prezența continuă online a tinerilor crește semnificativ șansele ca aceștia să devină victime ale riscurilor asociate, în lipsa unor resurse educaționale și a unor programe menite să-i învețe cum să le prevină. Rețelele de socializare reprezintă una dintre principalele activități online ale tinerilor, cele mai populare rețele fiind Instagram (preferată de 41% dintre respondenți) și Facebook (preferată de 30% dintre respondenți), urmate de TikTok și Twitter (9%).
Principalele riscuri asociate prezenței online a tinerilor identificate în urma cercetării sunt următoarele: 1. hărțuirea cibernetică, 2. propagarea știrilor false și dezinformarea, 3. furtul de identitate, 4. abuzul sexual bazat pe imagini și 5. dependența de jocuri de noroc online. Potențialele consecințe ale unor astfel de incidente includ traume psihologice, sociale și/sau pierderi financiare semnificative pentru victimă, precum și potențiale sancțiuni penale pentru autor. Raportul descrie aceste fenomene, modalitățile lor de manifestare, efecte și prevederi legale cu privire la acestea, în statele analizate. De asemenea, studiul analizează și strategiile de combatere a riscurilor identificare, cu scopul de a crește bunăstarea tinerilor din Europa.
Raportul poate fi consultat aici (engleză).
Un rezumat în limba română poate fi consultat aici .
Acest studiu a fost elaborat în cadrul proiectului RISE: Action-Based Approach in Addressing and Mitigating Risks of Young People in Online Social Networks, finanțat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, Parteneriate strategice – Acțiune cheie 2, număr de proiect 2021-1-RO01-KA220-YOU-000028688.